Tres patis amb història de Barcelona

Hospital de la Santa Creu

L’hospital de la Santa Creu es va edicficar al segle XV, unificant tots les hospitals que hi havia per la ciutat. El consell de la ciutat va decidir l’edificació al Raval a on estava l’antic hospital Colom ( s. XII-XIII) regit pel bisbat.

El pati té forma de claustre gòtic i està presidit per una columna salomónica i als laterals dues escales monumentals que menen a les naus altes. A un costat de la columna hi han uns taronjers que tenen una fonteta al centre.

Casa de Convalescència de Sant Pau

La principal ampliació de l’hospital de la Santa Creu fou la construcció de la casa de la Convalescència del 1629 al 1680.

L’edifici és format per quatre crugies de dos pisos disposats entorn d’un pati central quadrat o claustre també de dos pisos. La galeria superior és formada pel doble d’arcs, també de mig punt, sobre columnes toscanes que recolzen en una balustrada. Un pati enjardinat del tipus del Pati dels Tarongers del palau de la Generalitat s’obre en una ala del primer pis, actualment batejat com Jardí Mercè Rodoreda.

Al centre del pati, l’antiga cisterna és coberta per un petit templet, coronat per una imatge de pedra de sant Pau, obra de Lluís Bonifaç el vell (1689).

És la històrica i actual seu de l’Institu d’Estudis Catalans.

Casa de la Caritat – Pati Manning

 L’any 1593 el Papa Climent VIII va erigir el Seminari Conciliar de Montalegre o «Colegio Tridentino», que obriria les seves portes el 1598. Entre 1736 i 1749 l’edifici del seminari fou totalment reedificat al voltant d’una església i un claustre, conegut com a Pati Manning en honor de Robert Manning, un dels benefactors.

Quan es van prendre les imatges estaven exposats els gegants de tots el barris de Barcelona, amb motiu de les festes de la Mercè’21

Text i fotos: Albert Loaso

Un comentario en “Tres patis amb història de Barcelona

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: