WORLD PRESS PHOTO 2021 AL CCCB

Mostra internacional de fotoperiodisme

«L’oblit és una amenaça, la veritat és un be escàs i la llibertat d’expressió i la democràcia se les ha de defensar cada dia» Timothy D. Snyder

Amb aquesta frase pronunciada per Judit Carreras, directora del CCCB, ha volgut remarcar la importància que té pel CCCB poder tornar a portar la mostra dels millors treballs dels fotoperiodistes que han presentat les seves obres al World Press Photo. Estem en un temps de fake news, de noticies interessades per grups econòmics que tenen en les seves mans grups de comunicació, de noticies silenciades per interessos polítics, en un any 2020 marcat pel COVID-19 en que les dificultats de viatjar i la disminució d’encàrrecs de les agències han disminuït molt els treballs dels fotperiodistes, i han portat a que hagin augmentat el nombre de participants com a free-lance, amb temes més locals al voltant del confinament.

Pablo Tosco, Judit Carreras i Silvia Omedes (d’esq. a dreta)

Silvia Omedes, directora de la fundació Photographic Social Vision, ha volgut remarcar el suport als fotoperiodistes i al fotoperiodisme des de la seva fundació. La fundació ha portat durant disset anys seguits aquesta exposició al CCCB, fent de pont entre la WPP foundation i el CCCB. Amb motiu del 20è aniversari de la fundació, han iniciat una col·laboració amb Metges Sense Fronteres per analitzar l’estat i reptes del fotoperiodisme, a través de les veus dels premiats Pablo Tosco i Samuel Aranda, guanyadors de WPP de 2021 i 2011 respectivament. També ha remarcat la resistència i resilència dels fotògrafs que han hagut de passar un any molt difícil, sense poder treballar més enllà de les imatges locals que els moments durs de la pandèmia els deixaven.

Sanne Schim i asistent traductor

Sanne Schim, comissària en cap del WPP, ha presentat els eixos de l’exposició d’enguany, marcada per uns moments excepcionals deguts a la pandèmia del COVID-19, i tambés es podran veure altres temes «Black Live matter», l’emergència mediambiental, conseqüències dels conflictes bèl·lics, passant per l’actualitat en qüestions de gènere o les protestes ciutadanes a tot el món. També ha anunciat que es farà a Barcelona la presentaió del nou format del concurs donant més emfàsi als aspectes locals, repartint el món en sis àrees i cada una tindrà el seu propi jurat.

Com a dades generals, el concurs va rebre el treball de 4315 fotògrafs de 130 països, que van presentar 74400 imatges. Unes dades mai aconseguides anteriorment. Han estat premiats 45 fotògrafs que toquen diversos temes com la familia, el confinament, ecologia, conflictes, històries humanes, entre d’altres.

Pablo Tosco, ha estat a la presentació com a guanyador en una de les categories. Ens ha relatat el seu viatge a Iemen, que va tenir el suport d’Oxfam Intermon a on va trobar la història en un petit poble de pescadors a on les dones han canviat el rol, i ara són elles que surten a pescar i els homes van a vendre el peix al mercat. La seva imatge mostra la Fàtima mare de nou fills, que llença les xarxes a la mar per recollir el peix que servirà de sustent a la seva familia, en un pais que està inmers en guerra que ja dura més de set anys.

Pablo Tosco presentant la obra premiada

Altres premiats

Foto: RALPH PACE.
Foto: JÉRÉMY LEMPIN.

Foto: Mads Nissen

Text: Marti Plana / Fotos: Albert Loaso, resrvats tots els drets dels autors

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: