EL PATRIMONI HISTÒRIC DEL TRANSPORT A CATALUNYA

Durant el Summit de la UITP, en el marc del 175è. aniversari del Ferrocarril de Catalunya es va celebrar la sessió de la preservació i posada en valor del patrimoni del transport públic de Catalunya, en els diferents modes de transport: autobús, metro, ferrocarril i vehicles de servei públic.

La trobada va ser moderada pel senyor Jordi Font-Agustí, que va exposar la posada en valor del llegat Ferroviari a Catalunya, i van participar:

  • Pilar Garcia, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova de Geltrú, va assenyalar que aquest any 2023 es celebra el 175è. aniversari del ferrocarril a Espanya (la primera línia va ser construïda a Cuba). Actualment el museu s’orienta a més activitats per famílies així com a la gent aficionada al món de ferrocarril. El museu, iniciat arran del certamen MOROP del 1972, ha anat recollint locomotores i altres elements ferroviaris des del segle XIX, tant de RENFE com de companyies anteriors a la guerra civil.

A l’octubre està previst inaugurar una nova exposició del paper del ferrocarril a la societat. Acabada la restauració de la nau-taller de manteniment, si hi ha col·locat la unitat de Talgo II històric. La voluntat és anar incorporant moltes unitats que ara estan a l’aire lliure, anar-les col·locant sota cobert, encara que l’espai del museu és molt limitat.

  • Carles Casas, director de Planificació Estratègica i Prospectiva de FGC.

FGC és un operador ferroviari de les línies d’ample diferent del de RENFE, i que circula des de Barcelona a l’Anoia i al Bages, així com d’altres línies servides per trens de cremallera i altres ofertes turístiques.

Unitat històrica de la sèrie 400

FGC va aprovar el 2012 un pla estratègic per la preservació del material històric. Així han obert diferents espais propers a cada línia com ara el museu del cremallera de Núria, el de Montserrat, i el petit tren de la Pobla de Lillet. Aquest any s’han inaugurat les noves instal·lacions de Martorell que juntament amb la de Rubí, permetran contemplar el material rodant dels trens de via UIC i via mètrica que durant el segle XIX i XX, van unir Barcelona amb les comarques de l’interior del país.

Fent inventari, FGC té actualment en 13 espais de preservació, més de 80 vehicles molt diversos, estacions catalogades com la de Les Planes (en estat de restauració), 2 milions de documents i 30.000 fotografies.

  • Santiago Torres, director de la Fundació TMB. El senyor Torres va assenyalar que el proper any 2024 es celebrarà el centenari del Metro de Barcelona. La fundació TMB es va crear el 2010 i en aquest temps s’estan fent molts progressos per tenir tant autobusos com unitats de metro històrics en ordre de marxa. Això s’ha pogut veure l’any passat 2022 amb la celebració del centenari dels autobusos, en que diverses unitats han estat totalment restaurades.

Actualment una de les prioritats és trobar un espai prou gran i digne a Barcelona, per fer una exposició permanent i que doni valor a aquest material històric.

  • Jordi Sasplugas, director del museu del ferrocarril de Móra la Nova va remarcar que la fundació del ferrocarril a Móra la Nova pertany a la societat civil, i que des de fa 23 anys treballa per recuperar i posar en marxa vehicles de totes les èpoques, realitzant la restauració de locomotores de vapor, dièsel i elèctriques, així com vehicles de tota mena.

A l’inici de les activitats es van trobar amb una estació abandonada i desprès de 10 anys de treballs van poder inaugurar el centre d’interpretació, situat a l’antiga torre de l’enclavament.

Amb remodelada nau taller de 4.500 metres quadrats, s’ha aconseguit tenir el certificat de seguretat viària que dona ADIF, el gestor de les xarxa d’interès general, per poder posar en circulació unitats històriques que tant interessen als aficionats com al públic en general. Això permet fer sostenible aquesta iniciativa tant històrica, com de valor patrimonial.

Encara que a Catalunya no hi ha un museu ferroviari com d’altres a Europa en dimensions i capacitat de grans espais, té l’atractiu de diferents indrets geogràfics per conèixer la història, les èpoques i els diferents operadors que hi han estat presents des del segle XIX. Esperem que el valor d’aquests espais vagi augmentant en els propers anys i que atragui tant el públic familiar com els aficionats, o no, al tren. Sempre el tren! Llarga vida al tren!

Text: Martí Plana/ Fotos: Albert Loaso i arxiu

Deja un comentario