La Catalunya de Jules Ainaud

Aquesta exposició fotogràfica es presenta al centre KBr de Barcelona. Es poden veure més de 100 fotografies realitzades durant el viatge per Catalunya que el fotògraf Jules Ainaud va realitzar durant els anys 1871-1872, per encàrrec de la casa fotogràfica Jean Laurent.

Montserrat

Les imatges que va realitzar Ainaud durant la campanya per Catalunya no eren obres d’autor, si no que responien a l’encàrrec de la casa Laurent. Les fotografies eren realitzades amb càmera de gran format i les còpies es feien per contacte. El llibre resultant mostrava imatges sense més intenció que mostrar els monuments i llocs més destacats de les poblacions més importants de Catalunya.

Poblet

D’un total de més de 300 vistes impressionades en plaques de vidre de gran format (27 × 36 cm), el 1872 la casa J. Laurent va comercialitzar-ne 127 en paper a l’albúmina i, pocs anys després, el 1879 i com a J. Laurent y Cía., va afegir al catàleg 67 vistes estereoscòpiques fetes per Jules Ainaud amb una càmera d’un sol objectiu en plaques de vidre de 13 × 18 cm.

Diputació Provincial – Barcelona

Fa uns 15 anys que es va començar a realitzar un treball que en podríem dir «paleontofotografia» al veure que les imatges impreses per la casa Laurent no corresponien al mateix autor, que es suposava que totes eren realitzades per Laurent . Desprès d’anar comparant l’obra de Jules Ainaud amb les imatges que apareixien de Catalunya amb la resta de llocs d’Espanya, es va concloure que n’era ell l’autor de les fotografies. Aquesta exposició ha pretès retre el merescut homenatge a aquest autor que va retratar no tan sols els monuments del viatge per Catalunya, sinó que també s’hi poden veure el costumisme en els habitants dels pobles i l’endarreriment en infraestructures que patia Espanya a finals del segle XIX.

Vista de Barcelona des de Montjuïc

Creiem que aquesta feina de recerca mostra una de les facetes més invisibles dels fotògrafs, treballar per encàrrec per una empresa. És molt recent assenyalar l’autoria en els mitjans de comunicació. Tot i això, en els treballs per catàlegs, per actes socials o per arxius, en ocasions es desconeixen els autors de les diferents imatges. És molt encomiable que aquesta exposició reti homenatge a aquest autor, que encara que s’ajustava als criteris de l’empresa que el va contractar, va deixar altres obres de gran qualitat i bon tall tècnic.

Teatre Principal – Barcelona

Text: Albert Loaso / Imatges: Diverses fonts. Tots els drets reservats. Prohibida la seva còpia

Deja un comentario