Jordi Pol – Entre la multitud

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), presenta l’exposició fotogràfica de l’obra de Jordi Pol. S’ha intitulat «Entre la multitud». El títol ja es una revelació sobre la personalitat d’en Jordi Pol que es sentia còmode entre la multitud, al carrer.

Podia prendre les imatges que li resultaven atractives fent servir la càmera tant en direcció a l’objecte o convertint-se en punt de vista subjectiu, com per exemple, la sèrie de la venda d’un peix a la Rambla a on ell estava situat al darrera del venedor i prenia l’acció entre comprador i venedor.

FOTOGRÀF AUTODIDÀCTE

Jordi Pol ha estat un fotògraf autodidacte, la seva escola va ser el carrer. Als anys setanta col·labora amb diverses publicacions com ara Historia y Vida, Oriflama i Destino. Entre el 1979 i el 1983 va col·laborar amb el Centre Internacional de Fotografia Barcelona (CIFB), un espai que va marcar les formes d’aprenentatge i les pràctiques documentals dels fotògrafs nascuts a partir del 1950.

Entre 1990 i 2000 Jordi Pol va dirigir l’Espai Francesc Català-Roca. El 2019 va donar a l’AFB el seu fons que suma més de 31.000 fotografies que son el fruit de la seva pràctica personal i de la seva actitud professional.

Arribada de emigrants als any 60 a l’estació de França

ENTORNS DE CARRER

Jordi Pol sentia atracció pel succeia al carrer o simplement posava la mirada en aparadors i botigues que li eren interessants. La sèrie de La Rambla, ens fa mirar en les accions de persones que hi transiten o que compren, discuteixen, prenen una beguda a la Plaça Reial. També ens fa posar l’atenció en bars, botigues i llocs ara desapareguts.

Per això el valor de la seva feina i la seva mirada que ens permet mantenir un inestimable món de les Rambles de gent de classe mitjana de la ciutat, el seu valor com pol d’atracció de dia per passejants i de nit un món canalla. Aquest món ja ha trasecendit a una societat post moderna i líquida, en que s’ha omplert de terrasses i turistes de tot el món davant de grans gerres de cervesa i paelles.

Diuen que La Rambla ja no és pels veïns del carrer ni de la ciutat, és un paseig atrapat entre comerços de records, tot escrit en anglès, bars que ja han perdut els antics propietaris i ara els porten gent que orienta el negoci a la cervesa i la sangria. Aquells establiments centenaris que ja han tancat. Tot i així, La Rambla sempre val una passejada.

Un aperitiu a la Plaça Reial

Estampes de La Rambla

REPORTATGES ESPORTIUS i POLÍTICS

Jordi Pol també va entrar de mans d’alguns amics en els reportatges de denúncia de la situació en que es trobaven parts de Barcelona força degradades.

Podem reveure les fotografies realitzades per denunciar l’entorn degradat del Besós al Barri de la Mina cap als anys setanta. En aquest reportatge es mostren com vivien els habitants d’aquells barris i l’entorn del riu a la seva desembocadura. Cal dir que encara hi han episodis de contaminació a les platges del Besos, tot i la substancial millora que va suposar el Fórum i el nou port esportiu de Sant Adrià del Besós.

Barri de la Mina

Un altre dels camps en que Jordi Pol també va fer reportatges va ser els esports de motor, com la pujada al Tibidabo per l’Arrabassada o les 24 hores de motociclisme de Montjuïc.

24 hores de motociclisme a Montjuïc

Cursa al Tibidabo per l’Arrabassada

Aparadors

Mercats

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso. Tots els drets reservats de l’autor

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: