Memòries creuades

La Fundació Suñol celebra 20 anys. Amb aquest motiu s’ha volgut establir un diàleg entre el Museo de Arte Abstracto Español de Cuenca I la Fundació Suñol. La figura del seu fundador Fernando Zóbel té moltes similituds amb la figura de Josep Suñol Soler, com col·leccionadors i donador del seu llegat a l’Ajuntament de Conca, el primer; o crear la seva pròpia fundació, el segon.

Aquesta exposició està connectada amb la que fa la fundació Catalunya La Pedrera amb l’exposició Els camins de l’abstracció. Les dues exposicions són fruit de la itinerància que la Fundació Juan March com a responsable dels fons del museu de Conca està realitzant per diferents països i ciutats espanyoles per mostrar aquest llegat que Fernando Zóbel va deixar al museu.

Aquesta exposició ha estat presentada pels responsables dels equips de la Fundació Suñol i la del Museo de Arte Abstracto Español, i els representants de la Fundació Juan March.

SEMBLANCES ENTRE FERNANDO ZÓBEL i JOSEP SUÑOL

Tant Zóbel com Suñol van ser col·leccionistes d’art contemporani de la segona meitat del segle XX i inicis del XXI. Els dos tenien la seva col·lecció d’art, van crear cercles d’amistats entre els artistes de la època i també van fer créixer unes biblioteques força denses en la temàtica de l’art i l’arquitectura. A l’exposició es presenta a través de fotografies d’època aquests punts coincidents dels dos personatges.

EL FONS DOCUMENTAL – LA BIBLIOTECA

I parlant de coincidències, l’artista Antònia del Rio presenta una prestatgeria amb una selecció de llibres d’artistes i catàlegs d’exposicions del fons de Zóbel i ha cercat les vegades que un artista parla o destaca un altre. El resultat ha estat un mapa interactiu en forma de xarxa de polígons que permet accedir a la vida i obra de cada artista i la intensitat de cada punt o estrella ens indica el nombre de vegades que ha estat referenciat pels altres.

UNA ALTRE COINCIDÈNCIA

Oriol Vilanova va descobrir una coincidència: les dues col·leccions conserven exemplars amb numeració correlativa de gravats de Pablo Palazuelo. Aquests gravats són similars però no idèntics. El pas del temps ha modelat empremtes que són semblants però no iguals. La sèrie omple tota la sala de la Fundació Suñol.

ECO-FRIENDLY

Joana Moll reflexiona sobre la institució del museu com espai que en ocasions resulta poc sostenible energèticament. La seva necessitat de disposar d’electricitat durant tot el temps fa que no sempre siguin espais massa eco-friendly. Per això ens proposa fer una «ofrena elèctrica» que consistirà anar caminat fins la central tèrmica del Besós. Serà com les antigues romeries i anar a donar gràcies per aquesta utilitat de l’energia, que fa brillar els museus.

Text: Josep Vila / Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: