30 ANYS dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992

ELS JOCS OLÍMPICS de BARCELONA’92

Avui 25 de juliol de 1992, fa trenta anys, s’encenia la flama de la XXV Olimpíada a Barcelona. Va ser l’inici d’uns jocs que van passar a la història com els millors mai celebrats. Tot estava a punt, 21 seus olímpiques i 15 subseus, la vila olímpica, el port olímpic i totes les infraestructures que Barcelona i Catalunya van preparar.

El seu llegat no només va ser un record per les noves generacions d’atletes i esportistes, si no també pels futurs organitzadors de les següents cites olímpiques, com Atlanta, Sydney, Atenes, Pequín, Londres, Rio de Janeiro i Tòquio.

Va ser un canvi radical pels esportistes nacionals, que gràcies al programa ADO es passava d’esportistes que es preparaven amb recursos propis, a esportistes que des del 1986 van rebre ingressos que els convertien en professionals o semi professionals i es van crear centres d’alt rendiment, com el de Sant Cugat.

La Petra i el Cobi, les dues mascotes dels Jocs Paralímpics i el Olímpics

El 16 d’octubre de 1986 es competia amb ciutats com Amsterdam i París d’entre altres i va guanyar Barcelona, amb l’esclat de la ciutat que ho va viure en directe.

Hi han noms que son estel·lars en la consecució d’aquella fantàstica història. Recordem Joan Antoni Samaranch, president del CIO; Carlos Ferrer Salat, president del COE; Pasqual Maragall, batlle de Barcelona; Josep Miquel Abad, director del comitè organitzador.

Van ser uns jocs que van tenir participació tant d’Estats Units com de la Federació Russa (antiga URSS) que després de varies cites no van fer boicot. Altres banderes van retornar als Jocs: Sud-Àfrica, Cuba i Alemanya. Un total de 9.959 atletes, 257 proves de 28 esports, que es van celebrar en 16 dies de competicions.

Una setmana després de la cloenda, s’iniciaren els jocs paralímpics que van ser tot un èxit de participació atlètica i de públic.

30 ANYS DELS JOCS

I el 21 de juliol de 2022 ha estat la data escollida per l’Ajuntament de Barcelona per celebrar el 30 aniversari, i que ha volgut donar un paper molt especial als voluntaris dels jocs, fent-los participar en aquesta nova festa olímpica.

L’acte institucional al Saló de Cent ha tingut els parlaments de l’alcaldessa Ada Colau, el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni; el secretari general del comitè paralímpic Miquel Segarra; el president del COE Alejandro Blanco; el ministre de cultura Miquel Iceta i el President de la Generalitat Pere Aragonés.

El cor del Teatre interpretant «Barcelona dona la benvinguda»

En total més de 200 personalitats, esportistes olímpics i paralímpics i voluntaris han seguit l’acte al Saló de Cent de l’Ajuntament. Cal destacar la presència de l’exalcalde Narcís Serra, el publicista Lluis Bassat i el dissenyador Javier Mariscal.

Després dels parlaments, es va convidar a quatre esportistes, dos que van participar als Jocs 92  Fermín Cacho (medalla d’or als 1.500 metres) i Natalia Via-Dufresne (medalla d’argent a vela) i dos d’actuals Toni Ponce (nedador paralímpic) i Helena Lloret (water polo) La presentadora Olga Viza els va entevistar per parlar de les vivències durant els jocs i van passar el relleu als dos atletes joves que esperen seguir les seves passes.

Per acabar l’acte el dissenyador Javier Mariscal va fer entrega al consistori representat pels caps dels grups municipals, d’una litografia amb el COBI i la PETRA amb una posada moderna que els reinterpreta en aquesta nova ciutat, que segueix irradiant atractiu tant cultural com esportista a tot el món.

Javier Mariscal presentant la litografia de conmemoració del 30 aniversari del jocs

FESTA A LA PLAÇA SANT JAUME

Acabat l’acte al Saló de Cent, tothom volia viure la festa que estava apunt de començar a la Plaça de Sant Jaume.

Per uns moments va ser la plaça dels voluntaris, gràcies a la crida de Voluntaris 2000 i que estaven aplegats de nou en família, esperant que la brasa d’aquells moments es tornés a encendre amb les flames de l’esperit olímpic.

Així va ser, amb un increïble mapping sobre la façana de l’Ajuntament, van sortir dues files de noies vestides com sacerdotesses del mont Olimp, per acompanyar al dos atletes que fa trenta anys van guanyar la medalla olímpica.

Actuacions musicals i un COBI gegant van tancar aquest dia d’especial emoció per tants barcelonins que segueixen recordant una trobada de pau que marcà la vida de molts voluntaris, atletes i organitzadors.

Text: Josep Vila / Fotos: Albert Loaso i arxiu JJOO’92

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: