L’art de Cinthia Marcelle, al MACBA

=======================================================================

«El meu procés creatiu parteix de la convicció que l’art no està per damunt de res, ni l’artista, per damunt de ningú» Cinthia Marcelle

=======================================================================

Fins el 8 de gener de 2023 romandrà l’exposició que el MACBA presenta de l’artista brasileira Cinthia Marcelle, com a primera retrospectiva. L’exposició està comissariada per : Isobel Whitelegg.

D’esq. a dreta: Cinthia Marcelle i Elvira Dyangani directora del MACBA

Tot i la seva joventut, Cinthia de 48 anys, ha exposat entre d’altres llocs a Nova York, São Paulo , Xaraj i Viena, i ha va ser guardonada amb una menció especial a la 57a. Biennal de Venècia el 2017.

Já visto. Columna de monedes apilades al’interior d’un vidre, després trobem els mateixos elements repetits dues vegades però colocats de forma subtilment diferent. (fotografia inferior amb la ma de l’artista)

=======================================================================

El seu pensament poètic-filosòfic omple d’energia els límits que l’espai que disposa li permet. Amb materials molt senzills i simples, com terra, guix, cartrons, plàstics, maons i altres elements aconsegueix mobilitzar l’energia de tot de col·laboradors locals per crear des del caos una obra matèrica que té vida i fa un conjunt caòtic i alhora ordenat, com reptant l’entropia del cosmos.

A família em desordem – 1

A família em desordem – 2

Diverses propostes hi són presents, una de les que més ens parla del pensament d’aquesta artista és la obra Una conjunció de factors, són peces fetes amb col·laboració amb molts participants, músics, obrers, fins i tot gent que coneix en el seu dia dia, i que ho grava en vídeo o fa fotografies. Les accions que duen a terme aquests col·laboradors, i que ella fotografia o filma, fluctuen entre la ficció i realitat

A família em desordem – 3

Marcelle ens porta aquest binomi ordre-desordre en la instal·lació A família em desordem. És un muntatge creat i participat per l’estudi d’arquitectura Vão de São Paulo, i que ocupa dues sales de la planta baixa del MACBA. A l’entrar es pot escollir anar a la dreta a on es troba una sala emmoquetada de negre amb una barricada amb els materials que utilitza Marcelle; si anem a l’esquerra, anirem a parar a un espai obert que conté una instal·lació feta amb els materials de l’anterior sala, peò aquí els trobem escampats per la sala segons el que han decidit un grup de convidats, en absència de l’artista.

La comissaria Isobel Whitelegg fent la presentació de les obres de Marcelle

=======================================================================

Conjunção de factores. Les persones retratades en cada díptic són conegudes de Marcelle i la transició entre les dues imatges dona un caire narratiu a l’obra

=======================================================================

La segona gran instal·lació de Marcelle és la emissora de ràdio No air/On air en la que s’escenifiquen dues obres de teatre: Sortilégio (1951) del poeta i dramaturg Abdias do Nascimento (1914-2011), fundador del Teatre Experimental do Negro, i Une Tempête (1969) adaptació crítica de La Tempesta de Shakespeare a càrrec d’Aimé Césaire (1913-2008), poeta, escriptor i polític francomartiniquès, cofundador del moviment de la negritud.

No Air/ On Air. Cinthia Marcelle dins de la cabina de l’emissora de ràdio

=======================================================================

La restrospectiva es completa amb mig centenar de peces que es poden veure, com Já visto, Fonte 193, 475 Volver i Cruzada; Conjunção de factores i Capa morada. A Capa morada, obres fotogràfiques realitzades conjuntament amb Jean Maeran durant la residència a Ciutat del Cap, on veiem Marcelle immersa en actes de camuflatge.

475 Volver

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: