Teixir com a codi obert, retrospectiva de Teresa Lanceta, al MACBA

IMATGES DE LA RODA DE PREMSA

El MACBA presenta una exposició organitzada conjuntament amb l’IVAM de València sobre l’artista tèxtil Teresa Lanceta. L’exposició sense ser un homenatge, vol ser un repàs extens de les produccions artístiques que Lanceta ha realitzat durant cinc décades i dues-centes obres que conformen el seu corpus. Es podrà visitar fins l’11 de setembre. L’exposició està comissàriada per Nuria Enguita i Laura Vallés

Tal com diu la propia Lanceta els seus inicis al barri del Raval als anys 70, van marcar molt profundament la seva forma de treballar i iniciar els aspectes associatius amb altres persones i entitats per arribar a expressar pensaments i formes a través de les teles que anava teixint.

El seu treball marca un codi que amb els anys va trobant altres formes expresives i de postulat, pel qual el treball al teler es converteix en una nova pràctica artística.

Les formes geomètriques, la mescla de colors tot i buscant una repetició armónica, dona al seu treball una modernitat fresca i renovada en l’expressió tèxtil.

Lanceta ha treballat amb «els altres» com ella diu, les diferents associacions o col·laboracions que ha tingut al llarg dels anys amb altres artistes com Olga Diego, Pedro G. Romero i Xabier Salaberria; la comissària Leire Vergara; l’organització autogestionada la Trinxera; la cineasta Virginia García del Pino, i l’artista i programador de software Nicolas Malevé; li han permès fer un llenguatge tèxtil més complet i amb més evolucions.

Tot i que ha viscut a Sevilla, Marràqueix, Madrid i actualment està instal·lada a Alacant, la seva relació amb el Raval ha perdurat al llarg del temps. Ha esta professora a l’Escola Massana del 2013 al 2020, venint setmanalment d’Alacant a Barcelona per les seves classes.

Per a ella, teixir es formula com un codi obert de ruptura i repetició des del qual es pot llegir, transformar i transmetre un coneixement que és sempre complex i plural, i que situa un procés en curs abans de convertir-se en imatge.

Segons Lanceta teixir és un codi obert, basat en un codi binari. És una técnica que et deixa el pensament obert. Per ella l’art tèxtil abarca més tipus de cultura que la pintura.

========================================================================

El 2021 amb col·laboració amb Nicolas Malevé , els alumnes i professors de l’IES Miquel Tarradell i el departament d’educació del MACBA van promoure per iniciativa de Teresa Lanceta el projecte Els oficis del Raval.

El projecte consisteix en l’elaboració col·laborativa d’un mapa digital basat en les històries de feina, vivències, recursos i afectes dels participants i les seves famílies.

Els oficis del Raval (c) MACBA

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso. Tots els drets reservats (c) Teresa Lanceta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: