La nova temporada del MACBA, per un museu possible

«El Museu Possible no és sols el museu que podria ser i no és, la projecció ideal d’uns anhels no acomplerts. El Museu Possible és també el que es pot, el marc de possibilitat que s’obre, però que també restringeix, a partir del que ja existeix. No es tracta ni de l’impuls avantguardista de produir coses noves a costa de rebutjar el passat, ni de l’instint conservador de perpetuar el que s’ha donat, sinó de l’afecte amb què es pot tenir cura d’alguna cosa per fer-li bé i no sols, ni sempre, per fer-la créixer.»

Amb aquesta voluntat la nova directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose ha presentat la temporada 2022 i la direcció que prendrà el MACBA del futur. Un futur que prendrà cos en diferents vies i interlocutors com ara les exposicions, els programes culturals, els arxius possibles i la relació amb el barri del Raval que es seguirà potenciant.

Elvira Dyangani durant la presentació

EXPOSICIONS

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert (del 8 d’abril a l’111 de setembre 2022)

A principis dels anys setanta Teresa Lanceta (Barcelona, ​​1951) va prendre la decisió de teixir com a mitjà d’expressió artística, forçant els límits de la comprensió del que es considera o no es considera art. La seva aproximació al teixit se centra en els elements formals, en allò que els teixits tenen d’original i propi: els lligaments, materials, tradicions i tècniques. Una manera de fer sense cap esbós previ en què imatge i fons, objecte i llenguatge, suport i imatge es construeixen alhora, sense possibilitat de recular, assumint els errors.

Sismografia de les lluites (del 9 de juny al 25 de setembre 2022)

Sismografia de les lluites és el resultat d’un projecte de recerca que aplega, en format digital, prop de vuit-centes publicacions periòdiques crítiques i culturals no europees –entre d’altres, de la diàspora africana, índia, caribenya, asiàtica i sud-americana– que es van produir seguint l’estela dels moviments revolucionaris des de finals del segle XVIII fins a l’any 1989, un punt d’inflexió marcat per la caiguda del mur de Berlín. Aquestes publicacions donen veu a la resistència crítica de pobles que han patit el colonialisme, l’esclavitud, l’apartheid i el genocidi. També s’hi inclouen publicacions d’altres pobles que han viscut dictadures violentes, així com brutals revoltes polítiques i culturals.

Col·lecció MACBA. Nova presentació (del 30 de juny 2022 al juny 2023)

A finals del mes de juny es presenta a la primera planta de l’edifici Meier una nova mostra de la Col·lecció MACBA. A manera de preludi musical, aquesta presentació anticipa el que vindrà més endavant, amb l’obertura del nou edifici del museu i l’oportunitat d’oferir una nova visió de la Col·lecció.

Cinthia Marcelle. Una conjunció de factors (del 15 de juliol 2022 al 8 de gener 2023)

El MACBA presenta la primera exposició monogràfica a l’Estat espanyol de l’obra de Cinthia Marcelle, nascuda el 1974 a Belo Horizonte, Brasil, i que viu i treballa a São Paulo.

Aquesta exposició, que aplega un corpus d’obra produït des de principis de la dècada del 2000, posa èmfasi en la preocupació constant de Marcelle per la dinàmica de la col·lectivitat i la poètica de l’acumulació, la multiplicació i la repetició.

Carrie Mae Weems. Un gran gir del possible (del 8 d’octubre 2022 al 15 de gener 2023)

A partir d’una selecció d’obres realitzades al principi de la seva carrera artística, aquest projecte recorre la trajectòria de Carrie Mae Weems a través de treballs fotogràfics de les últimes quatre dècades.

María Teresa Hincapié. Si això fos un principi d’infinit (del 20 d’octubre 2022 al 26 febrer 2023)

María Teresa Hincapié (1954–2008), artista colombiana especialitzada en el que podríem anomenar «la poètica de la domesticitat» en la performance, transformant accions rutinàries en actes simbòlics per crear una metodologia en la seva pràctica.

Ayuujkjä’äy ëy konk. Una fabulació basada en un mite mixe (del 10 novembre 2022 al 26 de febrer 2023)

El poble mixe, mai conquerit, parla una de les últimes llengües vives de la família mixezoque. Ells són, lingüísticament, els parents més pròxims i hereus naturals dels anomenats olmeques, la cultura mare mesoamericana. 

PROGRAMES

Mitjançant diversos formats, cadències i intensitats, els programes públics i educatius volen connectar amb la comunitat del museu. Els projectes treballen continguts derivats de les línies de recerca del museu, tensen els seus límits per anar més enllà.

ARXIUS POSSIBLES

La Capella MACBA, la sala d’exposicions del Convent i la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació presentaran projectes relacionats amb l’arxiu i les seves múltiples possibilitats de lectures i activacions, en temporalitats i formats diversos i en col·laboració amb altres agents i institucions.

Text: Martí Plana i altres / Fotos: Albert Loaso i altres fonts

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: