ESTEVE LUCERÓN – LA PERONA – L’ESPAI I LA GENT

Fins el 22 de maig es presenta a l’ Arxiu Fotogràfic de Barcelona «La Perona» amb les fotografies que Esteve Luzón va realitzar durant deu anys, del 1980 al 1989, en aquest barri de barraques. La seva feina al magatzem dels tallers ocupacionals organitzats pel Patronat de l’Habitatge li van facilitar la tasca.

El seu fons amb més de 2.000 negatius i contactes els va donar a l’Arxiu el 2017. Fruit d’aquesta donació és l’exposició a l’entorn del barri de la Perona de Barcelona, que va ser un dels assentaments de barraquisme que tenia la ciutat del 1945 al 1992, i que ocupava els terrenys situats a prop de la zona de l’estació mercaderies de Sant Andreu, concretament a la Ronda Sant Martí, amb més de 500 barraques i dos quilòmetres de longitud.

Un article publicat a El Correo Catalán el 1971 firmat per Huertas- Pradas, indica que en aquell moment ja es parlava de la fi del xavolime, perque alguns dels assentaments com els de Montjuïc i el Cementiri ja havien pràcticament desaparegut, encara que subsistien altres llocs a on encara caldrien vint anys més, fins el JJOO’92 per per fora aquesta forma d’urbanisme descontrolat a Barcelona, que ningú volia veure però que encara existia. Al 1971 unes 1.400 hectàrees, el 15% de la superfície de Barcelona era ocupada per xavoles, encara que al 1963 la xifra arribava a 2.672 hectàrees, del total de 9.762 hectàrees que tenia la ciutat.

A l’exposició també podem veure l’adaptació dels habitatns de les barraques als pisos que els van lliurar per viure d’una manera més urbanita. Tot i les dificultats inicials, aquests nous assentaments van ser l’embrió de nous barris a la ciutat que han viscut amb dificultats de tranport, neteja i civisme.

Text: Albert Loaso // Fotos: Esteve Lucerón – AFB (tots els drets reservats) // reproducció: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: