Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1938-1939)

La Biblioteca de Catalunya presenta una exposició dedicada a la desconeguda història que es va produir al monestir de Montserrat durant el temps de la guerra civil, en el temps republicà fou impremta de llibres pels combatents, i en l’època nacional va ser hospital militar. Entre un temps i l’altre, es van publicar llibres i diaris, i el fons de la biblioteca de Montserrat va estar a l’abast dels soldats i milicians.

La confiscació del monestir de Montserrat

En començar la Guerra Civil (1936-1939) el conseller de Cultura Sr. Gassol, en nom del Govern Català, anà primerament per Montserrat, com a centre artístic del país, que calia preservar. Els monjos i els escolans, en nombre de cent seixanta, foren convidats a abandonar el monestir, cosa que feren sense rèplica. Aleshores, el doctor Soler i Pla aixecà acata de la incautació i féu el corresponent cartell, a on es va aixecar un detallat inventari de la biblioteca i encomanà la vigilància del monestir als Mossos d’Esquadra.

Cal esmentar les figures de rellevant importància com la de del doctor Soler i Pal , que evità l’incendi del monestir, en Joan Puig i Ferreter, que facilità la sortida dels monjos, i sobretot en Carles Gerhard i Ottenwälder, que en tingué cura fins al darrer moment i que lluità tossudament contra tota mena de dificultats, especialment quan la utilització del monestir com hospital militar, posà en perill tots els esforços anteriors i quan a última hora fou donada l’ordre de destruir-ho tot amb dinamita, i en aquest punt cal posar en relleu l’actitud decisiva del doctor Riu i de Federic Muñoz.


A partir de l’abril de 1938, fins a la retirada de l’exèrcit republicà el gener de 1939, el recinte va esdevenir un hospital militar de l’Exèrcit de l’Est anomenat «Clínica Z», que va albergar fins a 3.000 soldats convalescents.

Manuel Altoaguirre i la impremta de Montsrerrat

A l’hospital es programaren tallers de recuperació i, de la mà del poeta Manuel Altolaguirre, els soldats de l’XI Cos d’Exèrcit de l’Est imprimiren llibres i diaris sota el segell d’Ediciones del Ejército del Este, tot aprofitant la magnífica impremta que els monjos havien deixat al monestir. Els llibres impresos, d’escriptors de renom internacional com Pablo Neruda, César Vallejo i Emilio Prados, són considerats avui en dia rares edicions de bibliòfil. Per primera vegada es poden veure junts en una exposició, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca del Monestir de Montserrat i la Biblioteca de Catalunya.

Biblioteques per als soldats en temps de guerra

A banda, a l’edifici destinat a «Centre d’Enduriment», es va organitzar una biblioteca per als soldats amb uns 300 llibres, amb característiques ideològiques de caire comunista i anarquista, part dels quals es van conservar i integrar al fons de la Biblioteca de Montserrat.

La biblioteca de Montserrat és nu cas únic, a on es troben tant llibres procedents dels biblioteques de les Milícies de la Cultura com dels serveis oferts pel Servei de Biblioteques del Front.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: