
EL museu del tren es revindica, en el 140 aniversari de la línia, amb l’AJuntament de Vilanova
Amb motiu del 140 aniversari de l’arribada del ferrocarril a Vilanova i la Geltrú, la ciutat i el museu han signat un acord per augmentar els punts d’interès entre les dues institucions. S’ha signat entre l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Fundación de Ferrocarriles Españoles, que es qui gestiona el museu, un acord de col·laboració. Aquest acord permetrà valorar la riquesa patrimonial de les instal·lacions històriques del museu, i l’atractiu turístic i econòmic que suposa per Vilanova.
ACORD DE COL·LABORACIÓ FFE i UITP
El 26 de març es va procedir a la signatura d’un acord de col·laboració entre FFE (Fundación Ferrocarriles Españoles) y UITPP (Unió Internacional de transport Públic) per millorar en una sèrie de punts com són: polítiques i estratègies de mobilitat: desenvolupament d’estudis, anàlisi i projectes de mobilitat urbana; així com fomentar les capacitats i formació entre responsables polítics tècnics municipals, autoritats de transport i operadors de serveis, d’entre d’altres.

140 aniversari del ferrocarril a Vilanova
El 29 de març de 2021 es celebrarà el 140 aniversari de la col·locació de la primera pedra de l’estació de Vilanova, la més monumental de totes les existents a la xarxa de rodalies de Barcelona.
Va ser gràcies a l’empeny d’un grup d’emprenedors liderats per Francesc Gumà i Ferran que van aconseguir portar el tren per la costa des de Valls fins a Barcelona. La primera circulació de la línia VVB -Valls-Vilanova-Barcelona- es va efectuar el 29 de desembre de 1881. Això va suposar per Vilanova un gran creixement demogràfic i de la vida econòmica de la vila, amb el transport de passatgers i mercaderies.
Gran rotonda Pati descobert de locomotores Nau coberta Aspecte exterior de la nau grua taller restaurada
La línia acabada d’inaugurar va reservar un paper central a les instal·lacions de Vilanova, començant per la monumental estació, el dipòsit de locomotores, tallers de reparacions i la gran rotonda giratòria de la plaça de les locomotores. Fins els nostres dies les instal·lacions segueixen donant servei a la xarxa, com ho són els tallers de manteniment de rodalies de Renfe o el mateix museu.
D’aquells inicis de la línia només en resta un cotxe de segona classe BB-2597 Harlan, que recorda que el material adquirit era d’origen americà, donat que el Sr. Gumà era un indià de Cuba i coneixia el material dels USA. Aquest cotxe està exposat totalment restaurat a la zona coberta de locomotores i que gràcies a l’esforç i dedicació d’un grup de voluntaris, han aconseguit restaurar-lo fins deixar-lo com nou.
REHABILITACIÓ I ADEQUACIÓ DE la NAU PONT-GRÚA i ROTONDA
Des del 2015 s’han fet una sèrie d’actuacions en la neteja i rehabilitació de la nau pont-grúa i la placa giratòria. Actualment, la placa giratòria ja s’ha rehabilitat i la nau pont-grúa està en fase de rehabilitació com espai museístic, amb l’entrada de la unitat de TALGO II i una locomotora de vapor que aviat estarà penjada del pont-grúa. A més a més, part de l’espai contindrà panells amb l’explicació de la història viscuda pel museu fins ara i els projectes de futur .

