La construcció del Poble Espanyol de Montjuïc

Fins el 25 d’abril de 2021, es pot visitar a l’arxiu fotogràfic de Barcelona aquesta exposició sobre la construcció del Poble Espanyol que es va promoure amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929.

EL VIATGE

Sangüesa (Navarra) Grup de gent al barri de la Población

El 2 de setembre de 1927, un equip compost per Miquel Utrillo, enginyer, pintor, crític d’art i cap del projecte; Xavier Nogués, dibuixant i pintor, i Francesc Folguera i Ramón Raventós, arquitectes, van empendre un vistge en automòbil per Espanya amb l’objectiu de recollir documentacióm visual amb vista a la construcció del Poble Espanyol de Montjuïc.

Sangüesa (Navarra) Església de Santa Maria la Real
Betanzos (La Corunya) «Hórreos» al riu Mendo

Durant un mes, van recórrer prop de 20.000 quilòmetres i visitar més de 600 poblacions, proveïts de llibretes de viatge i dues càmeres fotogràfiques, i van aplegar la informació necessària per decidir, conjugar i edificar el conjunt arquitectònic que s’havia d’aixecar a Montjuïci i formar part de l’Exposció Internacional de l’any 1929.

Roda deBerà (Tarragona)

LA CONSTRUCCIÓ

Durant el viatge van fer més d’un miler de fotografies, que avui ens porten una imatge etnogràfica de l’Espanya de 1927. Les fotografies realitzades per en Folguera i Raventós, varen servir per seleccionar els detalls que servirien per aixecar el conjunt fotogènic del Poble Espanyol.

La construcció es va iniciar el gener de 1928 i es va allargar fins el 1929, i va ser la plasmació dels models recollits durant el viatge; el procés constructiu es va fer amb voluntat de permanència tot i que en un principi, s’havien programat com a efímers.

Es va inaugurar el 21 de maig de 1929, que marcava la fita d’un projecte a on el treball de recopilació fotogràfica va ser fonamental per completar tota investigació amb fotografies com a base d’il·lustració per modelar els nous edificis.

Plànol del recinte del Poble Espanyol

Text: Marti Plana; Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: