El dia 11 d’octubre es va celebrar a Montserrat el centenari de la posada en funcionament del funicular de Sant Joan, que uneix el monestir amb l’ermita de Sant Joan i es a tocar del camí de Sant Joan a Sant Jeroni. El recorregut és de 503 m. amb un desnivell de 248 m., el que li dona un pendent del 32% al 65%
El fet de que el cremallera arribés a Montserrat el 1892, va propiciar una enorme augment de visitants i pelegrins a la muntanya sagrada dels catalans, i per aquest motiu alguns prohoms varen pensar en trobar un punt de vista panoràmic, que donés una vista d’ocell del monestir.
És així quan el 1918 s’inaugurà aquest funicular de Sant Joan, que en l’estació de dalt s’hi ubicà un mirador i un restaurant, que actualment s’han convertit en una aula de natura, que mostra la vida d’animals i plantes al massís.
Presentació de la festivitat
Un grup d’animació ens va explicar la història de la iniciativa de la construcció del funicular, ara fa cent anys.
Hi van ser presents el President de FGC Sr. Ricard Font i el Pare Abat de Montserrat Sr. Josep Maria Soler, a més dels alcaldes de Monistrol, Manresa, Olesa i altres viles properes a la muntanya.
El Sr. Joan Carles Salmeron, historiador dels ferrocarrils catalans, ens va fer una resumida explicació històrica del que el funicular i els diferents modes de transport a al muntanya, han significat al llarg d’aquests 100 anys.
El viatge en el funicular
Al llarg d’aquests anys, el funicular ha sofert notables reformes i millores. Ja només el 1926 i donat l’èxit d’aquest nou transport, es van canviar les cabines per augmentar-ne la capacitat i unificant l’ample de via a 1000 mm, com el cremallera i el tren dels Catalans. L’any 1997, sota la direcció de FGC, es va reformar totalment, amb cabines de 48 passatgers. El 2015 es van canviar els cotxes amb sostres panoràmics, més capacitat i un sistema de tracció totalment automàtic.
Aquest transport l’utilitzen més de 340 mil visitants a l’any
Noves inversions de FGC per a Montserrat
A la cota 1.000 m. es troba l’estació alta del funicular, a on trobem camins i llocs per l’esbarjo i la tranquil·litat del passejant.
En l’explanada enfront de l’estació se’ns van donar detalls de les properes inversions de FGC pels propers anys, en el conjunt dels transports públics del muntanya de Montserrat.
En el cremallera s’afegiran dues unitats més, provinents de la vall de Núria, i posteriorment es col·locaran unes de noves per la vall. Això permetrà augmentar la freqüència de pas del cremallera, i passar de 1.050 a 1400 persones a l’hora. Aquesta millora està prevista per l’hivern 2019-2020
Un altre punt de l’inversió prevista és per al funicular de la Santa Cova, en el que ja esporta temps treballant-t’hi, a on s’ha renovat el control i la maquinaria dels sistema d’accionament. Els cotxes seran renovats passant de 48 a 62 places, amb nou sistema de frens i també es millorarà el confort, i es posarà en marxa de nou el 2019.
Un altre punt a millorar del funicular, és la talaia des de la part superior de l’estació, que en proper futur s’equiparà amb alguns elements indicadors de la geografia propera
Parlaments finals
Desprès del viatge de tornada, tant el President de FGC, com el Pare Abat de Montserrat, van fer uns parlaments assenyalant els seus millors vots pel bon funcionament de les instal·lacions de transport públic a la muntanya, així com celebrar el proper centenari amb els millors equipament possibles.
Text: Marti Plana
Fotos: Albert Loaso