Fira de la Mediterrània a Manresa

El passat 7 d’octubre i dins del marc de la Fira de la Mediterrània a Manresa, es va presentar el folklore de les Balears dins de les activitats obertes al carrer.

Els dimonis de Mallorca

Els dimonis de Mallorca apareixen per carrers i places durant la festivitat de Sant Antoni, amb una component dual, la de infernal i la de burlesca.
Es sabut que la primera referència del dimoni santantonier apareix a Artà amb la ‘Comèdia de Sant Antoni’ del 1719. A partir d’aquest punt, la figura festiva del dimoni acompanyant l’anacoreta egipci segurament s’expandí o seria incorporada per altres pobles de la comarca de Llevant al llarg del segle XIX, com per exemple Capdepera, Son Servera o Manacor. A la capital llevantina no es documenten els dimonis santantoniers fins al 1883. Aquest seria el dimoni infernal.

Pera altra banda el dimoni festiu, apareix amb la festa del Corpus a la ciutat de Mallorca, el 1380. Posteriorment apareix el dimoni en altres processons de Corpus, com de Sóller el 1478 o la d’Alcúdia el 17961.

A Manresa ens van presentar les dues cares dels dimonis de Mallorca, i que va ser tot un èxit de públic, en la rua i a les escalinates de la parròquia.




Grup de ball pagès es Broll

El grup de ball pagès es Broll inicià la seva activtat a Santa Eulàlia, a la illa d’Eivissa, l’any 1981. Després d’ensenyar a un grup vint-i-tres infants, presentaren la seva primera ballada l’any 1989.
Dels vint-i-tres al·lots d’entre vuit i dotze anys que començaren, l’any 2003 són ja en formen part una vuitantena, entre els grans i els petits.
Celebren de forma especial les dues grans festes patronals: Santa Eulària el dotze de febrer i el primer diumenge de maig i dins del programa de festes, fan una ballada popular sense la indumentària tradicional.
És un grup molt actiu que ha viatjat per diversos països d’Europa, Estats Units i Sud-Amèrica.
A Manresa, ens varen explicar la història de la indumentària, com la del vestit de núvia amb vuit sota faldilles.
Els sons de la dansa es reparteixen entre flautes, castanyoles i tamboril. Les castanyoles són originàries de la illa d’Eivissa.
La seva presidenta, Anna Costa, ens va estar donant les explicacions del moviment i sentit de les danses a pagès.





Text: Marti Plana
Foto: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: