MÓNNATURA-PIRINEUS

MÓNNATURA-PIRINEUS

Entrevista a Eugeni Rojas,director de MónNatura, el 10-05-2015

El mes d’abril de 2002 es va inaugurar al petit poble de Son del Pi, molt a prop d’Esterri d’Aneu, al Pallars Sobirà, les instal.lacions de MónNatura Pirineus, pertanyents a la Fundació Catalunya-La Pedrera, pensades per apropar la natura
del Pirineu, tant al públic familiar com a escoles.
Quan diem la natura del Pirineu, es referim en
aquest cas a un dels pocs espais integrals i integradors de la idea d’equipaments
sostenibles medi ambientalment dins d’un entorn rural. MonNatura difon i ensenya les ciències naturals en aquest entorn de muntanya; l’astronomia, la geologia, la metereologia, la vegetació, la flora i la fauna.
L’estudi i descoberta del firmament des d’un lloc tan singular, gràcies a l’observatori astronòmic amb cúpula, en un entorn sense contaminació llumínica, que permeten observacions nocturnes de primer ordre.
Aquest concepte total i integrador de les
diferents vessants científiques que conflueixen en aquest indret, arriba a despertar l’ànim investigador dels nens i joves que passen curtes o llargues
estades per MónNatura.
Una de les proves d’aquesta voluntat educativa i
formativa, és que una nena que va ser una de les primeres en estar visitant el
centre el 2003, avui ja una jove, està a punt d’acabar la carrera de Biologia i
entrar a formar part de l’equip de científics que cuiden la fauna salvatge que
tenen al seu càrrec.
Per conèixer millor el centre, vàrem tenir una entrevista amb n’Eugeni Rojas, director de MónNatura Pirineus.
L’Eugeni ens assenyala amb orgull l’edifici que forma el nucli per les estades de famílies i escoles. L’edifici està construït amb tres elements bàsics; fustes, pissarra i pedra. El ciment aguanta el conjunt. És una edificació bioclimàtica, amb reconeixament de la Generalitat i la Unió Europea. La seva orientació al Sud està pensada per aprofitar al màxim la insolació per evitar al màxim la calefacció a l’hivern i la seva ventilació propicia un ambient agradable a l’estiu.
L’edifici té 22 habitacions per quatre persones, amb lliteres i 2 habitacions per persones amb mobilitat reduïda -PMR- per 3 persones. A més a més, hi han les àrees de serveis comuns, com recepció, cafeteria, restaurant, zona de jocs infantils, biblioteca amb sala de lectura i PC’s i laboratori d’investigació.
Com elements per l’educació ambiental hi ha un planetari per veure les contel.lacions a cada època de l’any, i una auditori amb un aforament de 165 persones.


A l’exterior i molt a la vora de l’edifici, hi ha una completa estació metereològica i un observatori astronòmic amb cúpula per fer unes observacions de gran claredat en les constel.lacions, planetes i tota mena de cossos estelars que cada nit, que no estigui nuvolat, ens brinda aquest punt d’observació de primera magnitud.
Això sí, alguns es pregunten si es veu la televisió en aquest punt allunat . Doncs, sí que es veu,però avisem, que només podrem veure el canal de National Geographic. Sempre la natura i l’esperit educatiu domina les estades a MónNatura.

Segons l’Eugeni el públic apte per visitar i gaudir de les activitats va dels 0 als 99 anys, en definitiva, famílies, escoles des de primària a universitaris, públic senior i també estades de natura l’estiu per nens i joves.


Comença l’activitat de coneixement de la fauna salvatge del Pirineu.

El gat fer, un exemplar únic d’una espècie amenaçada.

Els tres pilars que conformen l’activitat de Món natura Pirineus són, el turisme, l’educació i la recerca.
En els àmbits de l’educació i la recerca, el centre col.labora amb molts projectes, el més remarcable és el programa europeu de recuperació del trencalòs. En el centre de fauna hi una parella que es preveu que tinguin cries properament, i que es puguin posar en llibertat. Aquesta tasca es porta en coordinació amb el centre de recuperació de fauna de la Generalitat a Alinyà


El trencalòs mascle observa als visitants


El teixó ens demana un moment d’atenció


La guineu ens observa de passada


El cabirol mascle amb la seva cornamenta

Els projectes de recerca actuals són: reintroducció del trencalòs, participació en el cens de bultors, cens de papallones.
En la investigació universitària destaquem: doctorat en l’estudi del gat fer, control de la radiació solar UV amb la UPC, estudi de pol.len amb la UAB.
En xifres MónNatura és visitada per 12 mil persones a l’any. El personal està format per 16 persones fixes, i 7 externes.
Amb tot això, l’Eugeni Rojas desitja que visiteu MónNatura Pirineus pel vostre enriquiment personal i formatiu en un punt del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Tex t fotos ALBERT LOASO (c)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: