DANIEL-HENRY KAHNWEILER: MARXANT i EDITOR AL MUSEU PICASSO

L’exposició que presenta el museu Picasso de Barcelona ens porta cap a la figura de Daniel-Henry Kahnweiler (1884-1979), que va ser un dels principals marxants i galeristes del segle XX. El 1907 va obrir a Paris una petita galeria amb el seu nom.

Picaso i Kahnweiler a l’estudi de Ceret

Les poques exposicions i presentacions que hi organitza fins al 1914 el converteixen en el marxant pioner del cubisme. Promotor de Georges Braque, Pablo Picasso, André Derain i Maurice de Vlaminck, i després de Juan Gris i de Fernand Léger. Kahnweiler basteix des de zero una xarxa internacional de col·leccionistes cubistes. A l’exposició de 1908 la premsa va destacar els petits cubs que formaven les pintures de Braque, i d’aquí va sorgir el nom de cubisme

Georges Braque – Instruments musicals 1908

Juan Gris – Guitarra i partitura 1926

Kahnweiler era també un lletraferit que es va fer editor per reunir, en llibres exquisidament editats, els poetes i els pintors del grup cubista: Apollinaire i Derain, a L’Enchanteur pourrissant, el 1909; Max Jacob i Picasso, a Saint-Matorel, el 1910, entre d’altres.

Fernand Léger. Tres dones 1922

Daniel Henry Kahnweiler va tenir relació amb Catalunya a través de dos artistes que va apadrinar, l’escultor Manolo Hugué i el pintor Josep de Togores, però sobretot a través de la relació estreta del marxant amb la Sala Gaspar de Barcelona, sense la qual no hauria estat possible que el públic barceloní i català admirés, en plena dictadura, l’obra de Picasso en territori espanyol.

Paul Klee – Paissatge amb ocells grocs

André Masson- Mitologia del éssser i la natura

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: