FESTIVAL REVELA’T 2022

El festival de fotografia analògica Revela’t 2022 arriba al seu desè aniversari i tal com diu el seu director Pep Mínguez: «la fotografia analògica està més viva que mai!». Evidentment la fotografia en general està dominada per milions de càmeres incrustades dins de l’anomenat telèfon mòbil.

Però també és cert que la fotografia analògica està pujant cada cop més, en tots els àmbits com el rescat de càmeres de tot tipus fabricades al segle XX. Es tornen a produir pel·lícules que els fabricants havien donat per descatalogades. Hi ha interès a l’alça per estudiar la fotografia analògica per part de molts joves que busquen els orígens de la fotografia i les seves tècniques.

Foto de família del Revela’t 2022 (c) foto: Pep Prats

Serà per aquests factors o per altres més subjectius que any rere any es presenten més i més projectes per part de centenars d’autors en aquest festival, que durant el mes de setembre obre les portes de diferents espais situats a la vila de Vilassar de Dalt, molt a prop de Barcelona i que convoca a fotògrafs de tot el món per exposar les seves obres analògiques.

A més la seva difusió no només es situa a Vilassar, també es celebra en altres ciutats on exposen projectes fotgràfics sota el nom OFF- REVELA’T. Les ciutats a on podem trobar l’OFF-REVELAT són: Barcelona, Mataró, Premià de Mar, Torroella de Montgrí, Madrid, Burgos, Alger (Algèria), Hospitalet de Llobregat, Villanueva de la Serena (Badajoz), convertint el resó d’aquest festival en un aconteixament nacioanl i internacional.

FIRA DE MATERIAL – MARKETS

El cap de setmana del 16 al 18 de setembre ha estat l’escollit com a destacat per celebrar conferències, tallers i la fira de material analògic. Es podien trobar càmeres miniatures, tot tipus de càmeres pocket, reflex, pro, mig format i càmeres de plaques de gran format. A més a més de càmeres, material de laboratori i altres articles.

Aquest any hi havien diferents propostes de fotollibres, ja que aquesta edició ha estat dedicada al fotollibre com a guia per relatar històries, denunciar fets o donar sortida a la creació artística més innovadora.

AUTORS TOP

Dos autors que aquest any han exposat obra, han tingut el reconeixament per part de la organització i ens han explicat detalls de les obres exposades i els nous projectes en que estan treballant. Ens referim a Joan Fontcuberta, premiat amb el distintiu de plata del festival i Luis González Palma.

 • DINOSAUR – Joan Fontcuberta presenta un treball sobre el món dels dinosaures, que descriu com una icona cultural que ha perdurat tot i que fa milions d’anys van desaparèixer. Els dinosaures s’han convertit en factor d’entreteniment o mitjançant la clonació i la biotecnologia en la fantasia de pel·lícules i objecte totèmic.

 • CONSTELACIONES DE LO INTANGIBLE – Luis González Palma Guatemaltenc de naixement, resideix actualment a Córdoba, Argentina. Tota la seva obra constitueix una reflexió sobre la mirada, que interroga la història i la condició humana. La mostra que es presenta sota la Fundación Telefónica ens proposa un viatge circular per les constel·lacions temàtiques que orbiten al voltant de la seva obra, marcada per la figuració i l’abstracció.

OBRA EXPOSSADA

 • LEAVING AND – WAVING Deanna Dikeman (EEUU). Durant 27 anys, Deanna va prendre fotografies en acomiadar-se desprès de visitar els seus pares a la seva casa de Sioux City, Iowa. És un recull de fotografies en que uns avis passen per la seva etapa de vellesa i saluden amablement als que se’n van fins que l’avi ja no hi és, desprès de 18 anys de visites. L’avia ja no hi era 8 anys desprès i la casa es veu buida sense que ningú retorni la salutació.

 • RETRATOS DE PAPEL y PLATA – Xavier Gómez (Barcelona). Els retrats que podem veure a l’exposició van ser realitzats a partir de l’any 2016, en el mateix període de temps que va decidir tornar a reutilitzar les velles càmeres analògiques de la seva joventut. Són retrats de personatges de l’àmbit fotogràfic i mestres de la fotografia.

 • ¡VIVAN LOS NOVIOS! – Javier de la Cruz Megías (Cabezo de Torres, Múrcia). Una mostra en que s’exalta el moment de la festa i alegria que porten les noces dels nuvis. Una seqüència que l’ull de la càmera construeix. Fantasies, pors, ansietats i esperen que passen per davant de la càmera. Nuvis, núvies, pertanyen així al moment que la cèmra immortalitza detenen el moment , ignorant la fortuna.

 • SPINIG A YARN – Munemasa Takahashi (Tokyo, Japó) Aquest projecte «Salvage Memory» neix com a conseqüència del tsunami de 2011, que consistia a recuperar i retornar als seus propietaris les fotografies familiars danyades pel tsunami. Quan el curs de la vida s’acaba deixem enrere moltes fotografies , un dipòsit de records i sentiments. Servir amb aquesta idea és una importantíssima missió de la fotografia.

 • TEMPO ARGÈNTIC – INSTANTANÉ Alan Balzac (alumne de l’IEFC) i altres autors. Dins d’un recull d’altres alumnes de l’IEFC hem seleccionat aquesta obra d’Alan Balzac que presenta «Instantané» sobre els vincles d’intimitat amb persones i llocs de la seva vida.

 • GHOSTS OF… Frank Machalowski (Berín, Alemanya) Arran de trobar una parada en un mercat ambulant un home venia fotografies molt antigues de retrats, va començar a veure una idea de barrejar imatges del present i del passat, per crear noves imatges. Amb la seva càmera estenopeica anamòrfica i una antiga fotografia crea composicions a on surten retrats antics en un ambient actual. Així crea una nova vida a les imatges de la gent que jo no hi és entre nosaltres, el fantasmes de…

 • AÑOS EN PLATA – Rafa Badia ( Santa Cruz de Tenerife, Illes Canàries) Per l’autor, aquestes imatges són un record viu de temps passats. Còpies en paper baritat dels anys 80′ i 90′, imatges que s’han convertit en una sort de diari personal. Tornar a elles provoca a l’autor una certa melancolia, també la nostàlgia d’una època pretèrita.

 • CÚMULO – Daniel Fleitas (Lanzarote, Illes Canàries). Viure en una illa pot dur a sentir-te tancat pel límits, i alhora tenir una sensació única. El paisatge marca a la persona que d’alguna manera, no se sap com, travessa al que l’observa i sent.

 • ETERNS – Pep Mínguez (Vilassar de Dalt) Una exposició que trobem a l’exterior de la fàbrica de Can Rafart, és una sèrie de fotografies realitzades ara fa 20 anys pel director del festival, en Pep Mínguez. Són retrats de personatges de la vida pública i social de Vilassar. Alguns d’ells ja no hi son, deixant així un testimoniatge com a record i homenatge a totes elles en aquest any que es celebra del desè aniversari de Revela’t.

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: