Forensic Architecture és una exposició al MACBA que es podrà visitar fins el 15 d’octubre de 2017.
Forensic Architecture ens desafia a considerar com les pràctiques artístiques contemporànies i les tecnologies digitals poden servir per afrontar la realitat de la postveritat.
Aquesta exposició parla de la vida de les persones, una humanitat compartida, per generar un món més just.
L’exposició va al cor del paper de la cultura, l’art cap a un món millor.
Eyal Weizman va crear el 2010 l’agència d’investigació Forensic Architecture (FA) . Reuneix arxius de proves sobre els conflictes contemporanis, està format per un equip de 15 a 20 arquitectes, artistes, acticvistes, científics, advocats i cineastes que treballa per destapar la violència d’Estat confrontant fets amb relats oficials.
Per això la pregunta és, pot l’arquitectura pot canviar el món? l’aquí i ara pot servir per reflexionar sobre el món.
Eyal Weizman, fundador de FA, i Ferran Barenblit, director del MACAB, a la presentació de l’exposició
Rosario Güiraldes, comissària de l’exposició, fent una visita guiada
L’exposició es divideix en tres àmbits – proposició, investigacions, Centre for Comtemporany Nature –
Reconstrucció projectiva de l’entrada d’un misil en una habitació, a l’interior d’un edifici i la seva fragmentació a l’habitació, que permet establir el tipus de bomba i identificar el país i agència que l’ha llençat amb un dron.
Misil identificat per la reconstrucció anterior, a partir d’un video realitzat per un testimoni a Pakistan, llençat per un dron dirigit per la CIA
Una exposició que pretèn analitzar amb tota una sèrie de mitjans i disciplines, diferents punts de vista, per crear la realitat sense filtres de les accions en temps de guerra, per millorar la veritat i fer-la més clara i imparcial.
Text i Fotos: Albert Loaso