MUSEU DEL FFCC DE VILANOVA

El museu de ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, pertany a la categoria d’equipaments culturals de la ciència i la tecnologia de Catalunya des de 1996.
Ubicat al costat de l’estació de passatgers de Vilanova, aprofita el vell dipòsit amb rotonda circular per exposar tota mena de locomotores des de l’època del vapor, el dièsel i les elèctriques.

Imatge del dipòsit de locomotores de vapor, que va ser clausurat el 1967 i va obrir de nou el 1990 com a museu.

Des d’aleshores al museu ha passat per diverses etapes de gestió, el 1990 com Museu del ferrocarril de Catalunya i el 1992 la Fundación de los Ferocarriles Españoles es fa càrrec de la col·lecció.

ÈPOCA PRIMITIVA i VAPOR
Al museu hi podem admirar la locomotora de vapor més antiga d’España, la rèplica de la que va circular per primer cop a la Península el 1848, construïda el 1948 amb motiu del centenari de la línia Barcelona a Mataró.
L’altre peça extraordinària és la locomotora Martorell, fabricada al 1854 i que és una peça original i que segueix ensenyant-nos la seva fortalesa amb més d’un segle de presència.


LA HISTÒRIA DE TALGO
Cal mencionar en especial, l’apartat dedicat a TALGO incorporant una composició del TALGO II, que va ser la primera rama a circular a Espanya amb la tecnologia de l’enginyer Goicochea. Aquesta rama va ser fabricada i importada d’Estats Units el 1950. Donava servei a la línia Madrid- Hendaya.


Detall de la composició TALGO II estacionada al museu i sistema de rodatge entre vagons.

La nova tecnologia TALGO va permetre que els cotxes de ferro amb boggies molt pesats, passessin a tenir amb la tecnologia de TALGO una estructura molt lleugera , un punt de gravetat més baix i un sistema de rodatge entre vagons, que assegurava la seva continuïtat fins i tot en cas de descarrilament. La primera composició TALGO II arribava a la velocitat de 120 Km/h, una fita que en la època de la post guerra era tota una novetat en la RENFE d’aquells anys.

Al costat de la composició esmentada hi ha un vehicle TALGO, reconvertit en sala audiovisual amb la història gràfica i fílmica de la companyia.

ALTRES INSTAL·LACIONS
Al museu hi poden trobar no tan sols locomotores i vagons d’època, també podem admirar bonics exemples de l’arquitectura ferroviària com els dipòsits d’aigua, els dipòsits de locomotores, la gran rotonda de vies, i el propi edifici del museu a on tenen antics comandaments d’enclavaments manuals, exposicions de vestuaris, i altres materials.


El museu és molt recomanable tant per famílies com grups escolars, i per suposat pels amants d’aquest món ple de màgia del viatge en ferrocarril, dit d’altre manera, el món circulant per la finestra d’un vagó de tren.

TEXT i FOTOS: ALBERT LOASO

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: