Pihlippe Halsman – Sorpren-me!

Fins el 6 de novembre es pot veure a Caixa Forum l’exposició del fotògraf americà Philippe Halsman.

SORPREN-ME!
A l’exposició Sorpren-me!, veiem com un fotògraf amb nocions d’enginyeria i una ment creativa, va situar la fotografia al anys 50, en un lloc preeminent en un moment en que la telvisió amenaçven la fotografi i la premsa escrita.
Halsman amb un enginy notable, va ser capaç de crear una càmera fixa de doble òptica per plaques de 9×12 cm., fet que li permetia fer portable el gran format fora de l’estudi.
També tenia una vesant creativa que li va permetre crear estil entre la gent famosa, el que avui en dia en diem els reptes de les xarxes socials per causes socials determinades.
Ell va promoure una nova forma de fotografiar als famosos, consistia en saltar i aconseguir una bona imatge durant el salt, aquesta posada en escena se’n va dir «jumpology».
Durant la seva carrera es va fer famós pels seus retrats, per les sessions amb la Marilyn Monroe i la seva connexió creativa amb en Dali.

RETRATS
Els seus retrats es caracteritzen per l’atenció al detall i la recerca en la naturalitat en les expressions dels protagonistes. A Nova York, va rebre encàrrecs de LIFE (amb cent portades amb les seves imatges), TV Guide o The Saturday Evening Post, així com fotografies per promocionar llibres, pel·lícules i campanyes electorals.

Andy Warhol

Groucho Marx

Halsman i la seva càmera 9×12 cm.; dissenyada per ell mateix.

Marylin Monroe
Halsman va fotografiar Marylin Monroe diverses vegades entre 1949 i 1959. Halsman va crear algunes de les imatges més emblemàtiques de l’actriu.

Marilyn Monroe i Philipe Halsman

Marilyn Monroe al seu apartament
El salt perfecte de Marilyn Monroe, després de dos-cents salts i cinc hores de sessió.

POSADES EN ESCENA
Philippe Halsman va entendre la fotografia com una eina extraordinària al servei de la imaginació. Com a fotògraf que treballava en el món de l’art i l’espectacle, li van permetre crear veritables posades en escena, on dissenyava les imatges, escollia escenaris originals i els angles de la càmera amb l’objectiu de crear fotografies extraordinàries.

Hitchock en la promoció de la pel·lícula «Els ocells»

Tamara Toumanova

Clint Eastwood en la promoció de «Harry el sucio»

HALSMAN/DALÍ
Durant quaranta anys, Pilippe Halsman i Salvador Dalí es van beneficiar dels seus talents respectius.
D’aquella relació han quedat a l’arxiu Halsman més de cinc-centes fotografies fetes en quaranta-set sessions amb Salvador Dalí. La gran coincidència entre els dos artistes van donar lloc a fotografies surrealistes de gran nivell intel·lectual i creatiu.
****************************************************************

Philippe Halsman (Riga 1906 – New York 1979)

****************************************************************

Fotos: Tots els drets reservats Philipe Halsman
Text: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: