L’exposició +HUMANS presentada al CCCB explora els possibles camins del futur de la nostra espècie. Des de les tècniques de reproducció assistida i els experiments incipient en biologia sintètica fins a la possibilitat de perpetuar-nos a través de l’àmbit digital, les nostres vides són condicionades i definides per la implosió i la confluència de nous camps científics i tecnològics.
Tots aquests recursos suposen canvis culturals d’un gran abast que plantegen qüestions ètiques sobre l’apropiació de la vida i l’alteració de l’identitat: La realitat virtual serà la nova identitat? Què passaria si un robot sabés què volem abans que nosaltres? Com ens hauríem de modificar per adaptar-nos a un entorn que anem transformant dràsticament?
La longevitat: és una aspiració magnífica o una amenaça terrible per al planeta? Qui tindrà en el futur la propietat dels material genètics?
Les pròtesis modernes permeten una vida normal a moltes persones que tenien defectes de naixement a les extremitats.
La vida fins els 150 anys ens portaria a famílies fins a 6 generacions, amb rebesavis, besavis, avis, pares, fills, nets besnéts i rebesnéts.
Algun dia els robots podran actuar com un alter ego de nosaltres mateixos?
Ara són a les indústries, les guerres, la construcció, l’agricultura…
Ens relacionarem a través de la realitat virtual?
Article de Joan Solans
Exposició coproduïda per CCCB i el Trinity College Dublin