COL.LECCIONS D’ARTS DECORATIVES I D’ARTS D’AUTOR (segles III-XX)
Seguint amb els articles d’aquest museu multi temàtic en els diferents vesaants del disseny, avui tractem l’exposició titulada pel museu com, Extraordinàries!.
Aquest sentit d’extraordinari el podem remarcar per la col.lecció de peces de tota mena en diferents materials, com tèxtil, fusta, ceràmica, vidre, ferro i molts d’altres aplicats al llarg dels segles per ornamentar, decorar i vestir els espais de les cases, llars, associacions, botigues i tots els àmbits de la urb en que les parets es vesteixen i s’omplen de mobiliari i objetes a les estances.
Aquesta col.lecció va des del segle III fins el primer terç del segle XX. Són en general objectes per viure, propis de la vida quotidiana, i que ens evoquen les modes de cada época, amb les formes de viure i de tractar la utilitat del mobiliari per un sentit d’ordre, concepte i utilitat de cada element.
Veiem diferents elements que composen la col.lecció
Col.leccions
Les col.leccions ens permeten destacar el sentit global de les arts de l’objecte, i que procedeixen de notables col.leccions barcelonines del segle XIX i XX. Noms com ara Pascó, Cabot, Gómez Novella, Plandiura, Rocamora, Muntadas, Estany, Roviralta o Amades, entre d’altres, són el fonament del patrimoni que avui constitueix el Museu del Disseny de Barcelona.
Ceràmica valenciana
Ceràmica mallorquina
Caixa amb calaixos. El Naixement i l’Epifania. Barcelona, 1525-1550
Peces singulars
S’anomenen així aquelles peces perquè són úniques, pel material o la técnica constructiva són excepcionals, per la seva procedència, o per ser exponents notables d’una cultura o d’una época.
Plafó en ceràmica La Xocolatada, Barcelona, 1710
Estufa ornamental. Alemanya 1890-1900
Bressol . Austria 1890
Capçalera de llit daurat. Escola d’Olot
Arquimesa. Barcelona, 1898
Paravent La creació. Barcelona, 1929 Ramon Sarsanedas i Francesc d’A. Gali
Vitrall de Barcelona
Arts d’autor
A l’arribar al segle XX ens introduïm en les anomenades arts d’autor, com el vidre, la ceràmica, l’esmalt i la joieria, creacions amb nom propi i majoritàriament d’artistes catalans.
Ceràmica de Xavier Nogués amb Ricard Crespo
Primer esmalt realitzat a l’escola Massana l’any 1947
Ceràmica de Joan Miró
Ceràmica de Picasso
Text i fotos: Albert Loaso
Tots els drets reservats al MDB