23a. Fira del Vi de Falset D.O. Priorat i D.O. Montsant

Avui 4 de maig, ens hem apropat a Falset, capital del Priorat, comarca que abraça dues de les denominacions d’origen vinícoles de més anomenada nacional i internacional, com la denominació Priorat i la de Montsant.

El que més sobte és que les dues denominacions estan circumscrites a la mateixa comarca geogràfica del Priorat, per això ens hem fet una entrevista a n’en Ferran Vidilla, responsable de comunicació, de la cooperativa Falset-Marçà.

El gran edifici de la cooperativa Falset-Marçà construït el 1919, per l’arquitecte César Martinell

Ens defineix aquestes dues denominacions com la necessitat de distingir els terrers i els microclimes que tant aporten a la maduració del raïm.
La DO Priorat vindria a ser com la zona de més concentració aromàtica, amb terra menys porós, a on les licorelles (tipus de pissarra autòctona) són majoria, granits i calisses predominen i el clima és més eixut.
En canvi, a la DO Montsant a la qual pertanyen els terrenys la Cooperativa Falset Marçà, els terrers són més argilosos, amb barreja de granit, i un clima més humit pels aires de la Mediterrània provinents de Reus.
Per tant, la DO Priorat ocuparia la zona central de la comarca en els municipis de La Morera de Montsant, Escaladei, la Villela Alta, la Vilellla Baixa, Torroja del Priorat, Gratallops, el Lloar, Porrrera, Poboleda i Bellmunt del Priorat.
Als voltants es situarien els municipis de la DO Montsant, Falset, Marçà, Capçanes, el Masroig, la Figuera, Pradell de la Teixeta, la Torre de Fontaubella, el Molar, la Figuera, Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, Ulldemolins, i Cornudella de Montsant.

Mapa de les dues DO, a la comarca del Priorat

Aquesta és la clau geogràfica per entendre una terra honesta amb la producció dels grans vins que si cultiven, i com raïms ens destaca en Ferran que el 45% de la producció és la garnatxa, un 25% carinyena i la resta són Macabeu, Ulls de llebre, Syrah i Cabernet. A la cooperativa els 250 socis produeixen el raïm, també oli d’oli sota la DO Siurana i fruita seca tant ametlles com avellanes. La producció anual de la cooperativa passa per unes 750 mil ampolles de vi, equivalents a 750 mil kilos de raïm.

La Fira del Vi
Per en Ferran la Fira del vi, atansa la comarca, lliga més estretament els productors que en la seva majoria són bodegues amb collita pròpia i fa que el públic compari els aromes i qualitats organolèptiques de cada un dels vins presentats.
En aquesta fira hi són presents productors de 28 cellers i dues cooperatives per la DO Montsant i 46 cellers de la DO Priorat.

El tast de vins, és la pedra angular de la fira, que per 15€, tens una copa de vi de record, 6 tiquets i un pitet per no sortir-ne tacat.

Línia de vins prèmium de Falset-Marçà

Esperem que visiteu aquesta fira que té un públic seguidor i fidel, tant a nivell nacional com internacional.

Text: Albert Loaso
Fotos: arxiu i altres fonts

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: