Barcelona restaura els medallons del sostre de la Sala Hipòstila del Park Güell

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat els treballs de consolidació estructural i restauració, dels medallons dels quatre Sols (un per a cada estació de l’any) del sostre de la Sala Hipòstila del Park Güell de Barcelona. Aquestes obres de reforç i reposició dels medallons del sostre de la Sala Hipòstila, s’han efectuat després que l’any 2013 s’hagués de fer una actuació d’urgència fruit d’uns despreniments, fet que va mantenir els medallons tapats i protegits per raons de seguretat.

Procés de restauració dels Sols de la Sala Hipòstila

Per fer aquest treballs, prèviament, un equip de restauradors ha realitzat el complex treball d’extracció de la “pell” de trencadís de vidre original dels medallons. Cadascun dels quatre Sols es va subdividir en 24 fragments per garantir la seva conservació durant els processos de restauració i reposicionament al lloc original.

Un gran equip multidisciplinari ha treballat per la consolidació de les estructures que conformen els suports dels medallons a través d’un sistema de fixació amb xarxes especials d’acer inoxidable.

Paral·lelament al desenvolupament dels treballs estructurals, s’han restaurat els fragments extrets al laboratori, on s’han netejat en profunditat i s’han adequat per a la seva reposició. L’espectacularitat dels reversos originals del Sols i l’ús d’una gran varietat d’objectes de vidre de l’època que Josep Maria Jujol inseria en aquests mosaics de trencadís ha servit per entendre els efectes visuals i jocs de colors que feia servir l’arquitecte. A més a més, s’ha descobert quins van ser els materials que es van usar per fer els Sols: peus de copes, servidores de vidre tallat, taps d’ampolles de licor, ampolletes de perfum.

Un cop finalitzats els treballs de restauració es van reposar els Sols de trencadís amb la mateixa localització exacta de cadascun dels fragments en que es va subdividir el mosaic a la fase d’extracció.

Aquesta operació va ser realitzada per l’equip de restauradors mitjançant un sistema de morters adhesius i xarxes de polièster, prèviament testats i validats pel Laboratori de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya, per garantir l’estabilitat, reversibilitat i conservació dels materials que formen aquests mosaics de trencadís de vidre tan únics i especials. Recuperant així els jocs visuals de llums, colors i reflexes que els quatre Sols donen a la Sala Hipòstila durant les diferents hores del dia.

El sostre està format per petites cúpules ornamentades amb originals plafons de trencadís ceràmic per Josep Maria Jujol, col·laborador de Gaudí. Les tasques de restauració d’aquests elements tan representatius del parc, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984, s’han fet sota la supervisió del Departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: