Ada Colau al club siglo XXI

Colau i Manuela Carmena al siglo XXI

Avui dia 30 de novembre, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha pronunciat aquest migdia la seva primera conferència a Madrid, on ha demanat que Espanya perdi la por al referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Colau ha parlat des de la tribuna del Club Siglo XXI, on ha sigut presentada per l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb una intervenció clarament constructiva i propositiva, fent un diagnòstic acurat de l’actual situació política entre Catalunya i Espanya. «Catalunya és molt més que Artur Mas i Espanya és molt més que Rajoy», ha assegurat l’alcaldessa de la capital catalana.

Ada Colau ha assenyalat les 4 alternatives que, a criteri seu, estan avui sobre la taula:

– la reforma constitucional per avançar cap a una estructura federal, una solució ara com ara poc creïble per bona part de la societat catalana després del procés fallit de l’Estatut del 2006
– la Declaració Unilateral de la Independència, un procés que requereix d’un ampli reconeixement internacional actualment poc provable i amb uns costos elevats per les dues parts
– no fer res, mantenint la interminable partida de ping-pong, que només porta a una situació de desgast de la convivència i descrèdit de les institucions
– la celebració d’un referèndum vinculant, l’opció més valenta, raonable i audaç que depèn exclusivament de la voluntat política i que permet obrir un procés de negociació.

L’alcaldessa de Barcelona ha deixat clar que preguntar a la ciutadania, a través del referèndum vinculant, és el millor procediment democràtic, recordant que no implica necessàriament la secessió. «És l’opció que presenta més beneficies democràtics», ha dit Colau, que ha considerat que les causes del creixement de l’independentisme s’han de buscar, sobretot, en els posicionaments del Tribunal Constitucional i en la instrumentalització electoral de l’anticatalanisme per part del Partit Popular. «Si el PP hagués tingut una autèntica responsabilitat d’Estat, si hagués calibrat les conseqüències de les seves accions, el curs dels esdeveniments haurien estat segurament diferents», ha explicat.

Colau ha assenyalat, a més, un conjunt de factors que ha actuat com a acceleradors dels esdeveniments a Catalunya: la crisi econòmica, amb marcades responsabilitats polítiques, la crisi de confiança amb les institucions, el sistema de partits vigents i l’agenda recentralitzadora del PP. «Tot això ha ampliat el sentiment de desafecció respecte d’Espanya», ha afirmat l’alcaldessa, que considera que ha arribat l’hora d’obrir un nou capítol.

«La celebració d’un referèndum permetria desenvolupar un debat polític i rigorós sobre els beneficis i els costos de la independència, i obligaria a l’Estat a adoptar una estratègia de seducció, proposant millores en l’ordenament territorial, el reconeixement del caràcter plurinacional, incentius de regeneració democràtica i millora dels drets socials», ha manifestat durant la conferència, on ha demanat que no es confongui «dificultat amb impossibilitat».

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: