18è FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA


Del 15 al 18 d’octubre s’ha celebrat a Manresa la 18è. Fira Mediterrània de Manresa. Aquesta és una fira que combina l’espai professional i les actuacions en espais de la ciutat, tant en carrers i places com als diferents espais i teatres oberts per a l’ocasió.

PRESENTACIÓ

Ara fa 18 anys que es va iniciar aquesta fira que ara arriba a la seva majoria d’edat, i es consolida com a un dels esdeveniments culturals estratègics del país.
Enguany el programa presenta més de 100 companyies, 35
estrenes, prop de 300 activitats, fan que Manresa sigui durant quatre dies un
epicentre cultural.

LA LLOTJA: Epicentre professional de la cultura

La llotja ha estat sens dubte un dels punts forts de la fira, amb un total de 1.115 professionals de 594 entitats que han passat pel museu de la tècnica, seu de la llotja. Un total de 53 participants procedents de 30 festivals internacionals, 9 festivals estatals i 14 festivals catalans.
També s’han inscrit 253 professionals en el mercat de nous projectes escènics, que s’han centrat en la innovació i emprenedoria culturals.

Zona de reunions ràpides o speed dating


Una programació popular i al carrer, i les sales plenes

La fira de la Mediterrània ha seguit portant els espectacles al carrer com l’any passat, amb un considerable augment de d’espectacles de carrer i gratuïts, fins arribar al 60% de la programació.

Veiem algunes propostes d’espectacles de carrer.

ERTZA
La companyia basca Ertza proposa un espectacle dansa-teatre, amb musica en directe. Amb aquesta barreja de llenguatges reflexionen sobre la posició de l’espectador davant de l’art, partint del prejudici inconscient i fins arribar a la crítica conscient.LES MOBILETTES
Aquesta companyia francesa de dansa participativa i teatralitzada porta el seu premiat Café Frappé fins la terrassa del bar Las Vegas, a la plaça Sant Domènec. La Judith i la Lily es retroben per casualitat. La coreografia que les acompanya va a ritme de mambo i boogie-woogie amb aires dels anys 50.


Les Bethmalais
L’associació cultural Les Bethmalais provenen del municipi de St. Girons a l’Arieja francesa i incià la seva activitat cultural el 1905.Promouen la recerca, educació i promoció de la cultura de la vall de Bethmale i de Coserans.
Per aquest espectacle llueixen els vestits de festa gran. Ens varen sorprendre els esclops amb puntes molt llargues, que segons la tradició el nuvi preparava durant tot l’any dos parells de festa, un per a ell i un altre per a la núvia, que la nit de Nadal li regala a ella i quan més llarga és la punta, més estimació sent per a ella.


Circ Bover

La companyia de circ mallorquina celebra el seus 10 anys amb un espectacle orgànic amb tres materials primaris; canya de bambú, sorra i corda. Va presentar una coreografia que combina acrobàcies aèries, equilibris, portés, manipulació d’objectes i perxa xinesa. En ocasions recordava un origami poètic amb fulles al vent que tremolaven al pas del passejant.


LES P’TITS BRAS (L’Odeur de la Sciure)
Aquesta companyia francesa de cinc artistes acròbates comparteixen un escenari circular i l’espai aeri d’una impressionant estructura «Art Nouveau»
Aquest ha estat un dels espectacles revelació d’aquest edició, per la seva poesia, i per portar-nos al circ dels nostres avantpassats.


Gegants Bojos de Solsona
Els gegants bojos de Solsona treuen el nas per Manresa, i tots a ballar. Són quatre i són els primers a Catalunya que tenen els braços articulats i amb algun objecte a la ma, o sigui que quan giren et pot caure una plantofada. A Solsona surten per Carnaval.

===================================================

FOCUS VILAFRANCA

Per primer cop a la Fira, s’ha volgut donar especial atenció a un esdeveniment destacat de la cultura popular del país. Enguany, ha estat la la Festa Major de Vilafranca que està considerada la més típica de Catalunya, amb una estructura similar a la del segle XVII.

Ball de Gitanes de Vilafranca
D’origen agrari, representa la dansa de les cintes i l’exaltació de l’arbre de maig.


Ball de pastorets de Vilafranca
És un ball que té com a origen una dansa de moros i cristians medieval que representava la lluita entre el món rural i la ciutat. Durant el segle XIX es va relacionar amb la figura del pastor, passant a ser una dansa rural en que els bastons van substituir les espases.


Capgrossos de Vilafranca
Quatre capgrossos que els balladors els fan ballar al ritme de la música. Els seus noms són Humbert i Roseta, representen dos pagesos penedesencs; i el Canyamàs i la Zingarel.la, una parella de gitanos.


Drac de Vilafranca

És la figura més representativa de la Festa Major de Vilafranca, és pràcticament segur que el Drac és la figura més antiga del bestiari festiu català.

===================================================

Ball de Dames i Vells de Tarragona

Aquest és un dels balls parlats més antics i trencadors de Catalunya. Els seus diàlegs políticament incorrectes són una de les manifestacions més irreverents de la cultura popular. Són un dels elements més esperats de la Festa Major de Tarragona. Hi participen una companyia estable d’actors, tots homes, entre els quals hi han actors coneguts com l’Oriol Grau i el Fermí Fernández.
El formen quatre dames, quatre vells, el batlle, el guàrdia civil i el rector, i com no, pels dimonis. Són acompanyats per una banda de música.


Espectacles a sales

Una part important de la fira es presentava en recintes tancats com el teatre Kursaal, la carpa DAMM, etc. Enguany la ocupació ha esta a prop de 80% de l’aforament. Un total de 20 funcions han exhaurit les entrades.

Espectacle de cloenda «La viola d’Or» al teatre Kursaal.

PREGÓ DE CLOENDA – Carme Ruscalleda

Amb una posada en escena brillant, Carme Ruscalleda ens va sorprendre a tos, treient de les cassoles tot d’ingredients estranys i altres coneguts a propòsit de la gastronomia i Manresa. Va ser un suculent i formatiu punt i final a aquesta 18è Fira Mediterrània de Manresa.

la forquilla invent català del segle XIV, segons Francesc Eiximenis

què en sortirà de la cassola?

… el llibre La Teca del manresà Ignasi Domènech

i el raïm dels ceps del Bages

Text i fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: