19è FOTOPRES «la Caixa»

La nova tendència tecnològica per la qual l’accés universal a dispositius que fan fotografies digitals, ha permès que la realitat es mostri des de molts angles de vista. Això permet parlar de la imatge com a document de la realitat.
El 19è FOTOPRES «la Caixa» ofereix deu projectes, sota el concepte de la nova imatge documental.
S’han seleccionat projectes que van més enllà de la imatge i que el valor tant en registres, motius com formats conformin un testimoni documental, que no quedin difuminats sota la ingent quantitat d’imatges que es produeixen cada dia.
Desprès de les veus que han afirmat que la fotografia actual no es pot classificar com document veritable o de la no realitat, aquests projectes permeten testimoniar una realitat a vegades amada, a vegades oblidada, però realitat al cap i a la fi.
Aquest FOTOPRES ha canviat la selecció del treball dels fotoperiodistes com a referència del relat documental, i s’ha canviat cap a un àmbit més ampli; el del nou rol del mitjà fotogràfic, amb el seu consegüent replantejament, sovint multidisciplinari respecte dels registres tradicionals.
Per orientar aquest nou llenguantge per explicar i ordenar el concepte de cada projecte, s’ha comptat amb un equip de tutors, tots ells professionals de l’agència Magnum, que han orientat als autors dels projectes seleccionats, conformant la forma i el fons de la obra exposada, fins condensar el projecte en una obra editada. Es dona el cas de que cada projecte ha estat editat en diversos formats, materials i acabats, en consonància al tema tractat.
A continuació presentem els projectes seleccionats:

====================================================

AUTOR: MATTIA INSOLERA
PROJECTE: Surviving Greece
LLOC i DATA: Grècia 2013
Tutor: Peter Van Agtmael


El projecte ens porta el relat d’una comunitat de joves afganesos que desprès de viure tots el conflictes, que han trobat al llarg de la seva travessa des de l’Afganistan fins a Grècia.
Gràcies a Facebook mantenen la seva identitat, encara que els mitjans tendeixen a estigmatitzar-los com a migrants mancats de drets. Facebook és l’eina que els permet autorepresentar-se i crear el seu propi relat.

====================================================

AUTOR: BORJA LARONDO / PABLO LÓPEZ-LEARTE / DIEGO SÁNCHEZ
PROJECTE: Aquellos que esperan
LLOC i DATA: Madrid 2014
Tutor: Peter MarlowTota societat creix per damunt de les seves clavegueres. Tot sistema tracta de marginar allò que odia, que l’atemoreix i que creix sense control a les seves portes.
El barri madrileny Oscasur construït amb les mans del seus veïns i nascut a partir de centenars de barraques, pels forans és un lloc abandonat; locals abandonats, contenidors plens a vessar d’escombraries i persones que caminen sense rumb, sense horaris, sense rellotge…
En definitiva, aquellos que esperan.

=====================================================

AUTOR: DAVID MOCHA
PROJECTE: Bonavista
LLOC i DATA: Bonavista (Tarragona) 2014
Tutor: Mark Power


El barri de Bonavista, proper a Tarragona, és un territori que s’ha nodrit de l’emigració rural procedent d’Andalusia i Extremadura.
Bonavista format a l’entorn de terrenys erms i desproveïts de discurs, els seus habitants han aconseguit llaurar una nova identitat territorial, on l’experiència de les persones ha modelat l’aparença de l’entorn, creant nous símbols que ens parlen de la seva cultura, de les històries del passat i del present.

=====================================================

AUTOR: NOPHOTO
PROJECTE: Espanya
LLOC i DATA: España 2014
Tutor: Thomas Dworzak

NOPHOTO és un col.lectiu de set fotògrafs que han viatjat per les zones de més afluència de turisme d’Espanya. La seva missió: documentar aspectes socials, culturals i econòmics que permeti orientar-se en el context de la crisi dels últims anys.

===================================================

AUTOR: JON CAZENAVE
PROJECTE: Ama Lur
LLOC i DATA: Pirineus 2013-2014
Tutor: Thomas Dworzak

Durant sis mesos en Jon ha recorregut els Pirineus per reinterpretar el rastre del éssers humans que fa 30.000 anys ens van refugiar en aquest entorn, a les profunditats de la Terra, van desenvolupar un complexcodi simbòlic i un imaginari que apel.la a l’esperit ancestral de l’home.
Per veure aquest projecte calia entrar a la caverna fosca i una sèrie d’imatges corrien en dos pantalles completament desprovistes de llum exterior, i que ens atançaven a l’entorn d’ón venien.
Els altres cinc projectes els veiem al següent enllaç

==================================================

Text: Albert Loaso
Fotos: Albert Loaso, imatges amb tots els drets reservats dels seus autors.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: