Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions

D’esquerra a dreta: Bouchra Khalili, Elvira Dyangani, Hiuawi Chu

Per on comencem? Comencem explicant una història? Amb la imatge de la història, o amb el que queda?

Amb aquesta premissa el MACBA ens convida a transitar per Cercles i Constel·lacions de l’artista Bouchra Khalili, per veure la història del Marroc, Algèria, Palestina i altres països que a través del seu treball ens fa atansar a grups i persones que a través del relat oral, musical, fotogràfic i pictòric a aquells testimonis de les lluites d’alliberament nacional postcolonial que han tingut molts d’aquests països.

En deu anys de treball Khalili ens aporta la seva mirada sobre les constel·lacions dels moviments d’alliberació i dels processos postcolonials, que diferents països del Nord d’Àfrica han viscut en els segles XX i XXI. L’exposició ens presenta un recull d’onze obres.

Les constel·lacions visuals i sonores permeten entendre cadascun del processos històrics que han anat sorgint per trencar amb la història colonial i aportar testimonis que ajudin a través de la narrativa oral entendre allò que ha estat ignorat o suprimit de la història recent.

El seu recurs es basa en la d’Al-Halqa –literalment «el cercle» o «l’assemblea»–, una tradició centenària del Marroc que consisteix a presentar relats orals en espais públics, pemetent rescatar aquelles narratives que d’una altre manera no es podrien entendre els moviments postcolonials i el seu reflex en la narrativa històrica.

Text: Martí Plana/ Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: