Takis, la nova escultura, al MACBA

El MACBA presenta fins l’abril de 2020 la gran exposició sobre la obra de Takis (Panayiotis Vassilakis, Atenes, 1925-2019) sobre el nou concepte d’escultura que va anar creant als anys seixanta i setanta.

La presentació de l’exposició va correr a càrrrec de Feran Barenblit (director del MACBA), Teresa Grandes (comissaria de l’exposició) i Michael Wellen (conservador d’art de la Tate Modern)

Al llarg de setanta anys de carrera, Takis ha creat algunes de les obres més innovadores i potents del segle XX.

Takis va ser pioner en l’escultura viva, a on la força del magnetisme, l’energia de la llum i la intensitat de l’energia sonora creen un món irreal a on els elements estàtics queden suspesos a l’aire, o fan canvis de formes, provoquen sons i música. Tota una energia misteriosa, imaginativa i que dona la sensació de que l’artista ens vol donar un toc d’amistat a través dels misteris de les energies que no són visibles, però que ell ens procura la forma de fer-les visibles. Allò que fins ara es considerava l’escultura estàtica, passa a ser dinàmica a la obra de Takis.

Takis va ser també un artista crític, tot i néixer a Atenes, la seva carrera artística es va dur a terme a París, Londres i Nova York, entre 1950 i 1970. Aquesta exposició és la primera que es realitza a Barcelona, i va ser seguida de prop pel mateix Takis abans de la seva mort el mes d’agost d’enguany.

Un dels fets singulars com artista va ser el 3 de gener de 1969, quan es va presentar la seva obra a l’exposició The Museum as Seeen at the End of the Mechanical Age, al Museu d’Art Modern de Nova York i s’exposava sense el seu permís una obra que tot i estar dins del catàleg del MOMA, ell no hi era d’acord i la va agafar i la va portar al jardí del museu. Això va ser un toc dels artistes que agrupats en la Coalició de Treballadors de l’Art (AWC) cap els museus i els comissaris que escollien les peces sense el consentiment dels artistes.

El 1968 el MIT Massachusetts Institute of Technology, Takis va ser invitat com a becari per crear peces en col·laboració amb enginyers i científics, dins dels Centre d’Estudis Visuals Avançats.

Una de les aportacions més importants de Takis a l’art, va ser la sèrie Signals, conjunt d’escultures que va fer els any setanta i que incorporen fragments de bombes de la Guerra Civil grega. Takis transforma residus bèl·lics en monuments a la bellesa i la contemplació.

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: