El MACBA acaba de presentar la nova exposició sobre la obra de Charlotte Posenenske (1930-1985), la primera gran mostra monogràfica que es presenta a Espanya. L’exposició es podrà visitar fins el 8 de març de 2020.

Charlotte Posenenske va néixer a Wiesbaden, Alemanya. El seu pare era jueu. A causa de la persecució de jueus a l’Alemanya nazi, es va suicidar quan Posenenske tenia nou anys. Dos anys després d’això, Charlotte Posenenske es va amagar per evitar la persecució. Abans d’esdevenir pintora i escultora, Posensenske va treballar diversos anys com a escenògrafa i dissenyadora de vestuari. Posenenske va estudiar pintura amb Willi Baumeister a principis dels anys 1950 a l’ Acadèmia Estatal de Belles Arts de Stuttgart . El 1956 va començar a crear les seves pròpies obres d’art.

Als anys 60 va entrar en el grup de dones artistes que van aportar una veu crítica i claridivent al món de l’art contemporani. El 1968 va signar el seu famós manifest a on declara que l’antiga categorització de les arts ja no existeix. Va establir la serialitzaió de les seves obres per ser exposades tant al carrer com espais públics, com centres de treball, estacions de tren, deia «faig sèries perquè no vull peces úniques per a individus, perquè vull fer elements combinables entre si dins d’un sistema. Per fer una cosa que sigui repetible, objectual, i perquè es econòmic.»
Pintura reticular Obra amb espàtula Obra amb espàtula Obra amb espàtula
Així, l’autoria la compartia amb els curadors, comissaris, muntadors, clients, el públic i tot aquell que pogués intervenir sobre la obra. En aquest sentit el MACBA està buscant una aportació coreografiada per la ballarina Paz Rojo.
Relleus, sèrie A Relleus, sèrie A Relleus, sèrie A Relleus, sèrie A
L’obra de Posenenske oscil·la entre el minimalisme i el conceptualisme, l’art participatiu i la performance, la pràctica social i la crítica institucional. L’exposició reuneix els seus primers dibuixos i pintures, els seus relleus d’alumini, i les seves últimes i conegudes escultures modulars. A la mostra a MACBA, es pot veure per primer cop una nova obra de Drehflügel Series E, una obra basada en els dibuixos de la artista que no es va realitzar durant la seva vida.
Tubs quadrats, sèrie D
El 1968, decebuda amb els límits de l’art, Posenenske va abandonar la seva carrera artística per dedicarse a la sociologia, un camp on es va especialitzar en l’estudi del treball i la producció industrial.
L’exposició ha estat comissarida per Jessica Morgan (directora de DIA Foundation) i Alexis Lowry (DIA Foundation), i per Hiuwai Chu al MABA

Text: Martí Plana / Fotos: Albert Loaso